Przepis na krupnik lekkostrawny 📖

Składniki:
- 1 kg różnego mięsa (kurczak, wołowina, wieprzowina)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 selera naciowego
- 1/2 selera korzeniowego
- 1 lub 2 ziemniaki
- 1 garść płatków owsianych
- 1 garść kaszy jęczmiennej
- 1 garść marchwi startej na tarce
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła (np. natka pietruszki, koperek) do dekoracji

Przygotowanie:
1. Mięso umyć, oczyścić z ścięgien i pokroić na kawałki.
2. Warzywa dokładnie umyć i pokroić w plasterki lub kostkę.
3. W dużym garnku zagrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulę, smażyć aż lekko się zeszkli.
4. Dodać kawałki mięsa do garnka i smażyć na złoty kolor z każdej strony.
5. Dodać pokrojone warzywa oraz liście laurowe. Całość zalać wodą, tak aby wszystkie składniki były przykryte.
6. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
7. Po tym czasie dodać płatki owsiane oraz kaszę jęczmienną. Dodać również startą marchewkę.
8. Gotować jeszcze przez około 20-30 minut, aż kasza i płatki owsiane będą miękkie.
9. Doprawić zupę solą i pieprzem według własnego smaku.
10. Zupę podać posypaną świeżymi ziołami do dekoracji.

Smacznego!

Podobne przepisy

lekkostrawny ryz
dorsza lekkostrawny
lekkostrawny obiad
makaron lekkostrawny
lekkostrawny makaron