Przepis na makaron lekkostrawny 📖
Oto przepis na makaron lekkostrawny:Składniki:
- 250 g makaronu (np. penne, fusilli)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 300 g mięsa mielonego (np. wołowego lub drobiowego)
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 1 cukinia, pokrojona w plastry
- 1 marchewka, pokrojona w plasterki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
- 400 g passaty pomidorowej
- Parmezan, do posypania
Sposób przygotowania:
1. Gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź i odstaw na bok.
2. W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Wrzuć czosnek i cebulę, i smaż przez 2-3 minuty, aż zmiękną.
3. Dodaj mięso mielone i smaż, rozdrabniając je na mniejsze kawałki, aż będzie dobrze przypieczone.
4. Dodaj paprykę czerwoną, cukinię i marchewkę. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną nieco.
5. Dodaj suszone oregano oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj.
6. Wlej passatę pomidorową do garnka i zmniejsz ogień. Gotuj przez 10-15 minut, aby smaki się połączyły.
7. Dodaj ugotowany makaron do sosu i wymieszaj, aby był równomiernie pokryty.
8. Podawaj makaron lekkostrawny posypany parmezanem. Smacznego!