Przepis na krupnik z serkiem topionym 📖

Składniki:
- 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 duża pietruszka, pokrojona w kostkę
- 1 mały seler, pokrojony w kostkę
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- Sól i pieprz do smaku
- 4 plastry sera topionego, pokrojone w kostkę
- Świeża pietruszka lub koper, posiekane (do dekoracji)

Sposób przygotowania:
1. Na dużym rondlu rozgrzej masło, a następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek. Smaż warzywa na średnim ogniu przez około 5 minut, aż staną się miękkie.
2. Dodaj bulion warzywny do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj rondel pokrywką i gotuj przez około 15 minut, aż warzywa będą dobrze ugotowane.
3. Dodaj kaszę jęczmienną do garnka i gotuj przez kolejne 10-15 minut, aż kasza będzie miękka.
4. Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego smaku.
5. Przed podaniem, dodaj pokrojony ser topiony do garnka i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
6. Podawaj gorący krupnik posypany posiekaną świeżą pietruszką lub koprem.

Smacznego!

Podobne przepisy

makaron z serkiem topionym
dewolaje z serkiem topionym
zupę serową z serkiem topionym
pasta jajeczna z serkiem topionym
makaron ze szpinakiem z serkiem topionym