Przepis na kruszonkę 📖

Przepis na kruszonkę:

Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 150g zimnego masła
- 100g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli

Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól.
2. Dodaj pokrojone na małe kostki zimne masło.
3. Skrusz masło w palcach z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka.
4. Jeżeli masło jest zbyt miękkie, wstaw krótko do lodówki, aby je stwardniało.
5. Gdy skruszona masa ma jednolitą konsystencję, posyp nią ulubione owoce lub ciasto.
6. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 25-30 minut, aż kruszonka będzie złota i chrupiąca.
7. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i pozwól ostygnąć.
8. Podawaj kruszonkę na ciepło lub na zimno, np. z bitą śmietaną czy lodami.

Smacznego!

Podobne przepisy

fit kruszonkę
kruszonkę na jabłecznik
kruszonkę do jabłek
kruszonkę jak zrobić
idealną kruszonkę