Przepis na kruszonkę do jabłek 📖
Składniki:- 150g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 100g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 duże jabłka
Przygotowanie:
1. Najpierw należy dokładnie umyć jabłka, obrać je ze skórki oraz usunąć gniazda nasienne. Następnie pokrój je w cienkie plasterki i przełóż do naczynia żaroodpornego.
2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier i cynamon. Dodaj również pokrojone w kostkę zimne masło.
3. Teraz musisz dokładnie wymieszać składniki, tak aby powstały grudki o konsystencji kruszonki.
4. Gotową kruszonkę równomiernie rozsyp na wierzchu pokrojonych jabłek.
5. Naczynie żaroodporne z jabłkami i kruszonką wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut w temperaturze 180°C, aż kruszonka stanie się złota i jabłka będą miękkie.
6. Po upieczeniu wyjmij naczynie z piekarnika i zostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
7. Kruszonkę podawaj najlepiej na ciepło, samodzielnie, lub jako dodatek do lodów, bitą śmietaną czy ulubionego kremu. Smacznego!