Przepis na kruszonkę do jabłek 📖

Składniki:

- 150g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 100g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 duże jabłka

Przygotowanie:

1. Najpierw należy dokładnie umyć jabłka, obrać je ze skórki oraz usunąć gniazda nasienne. Następnie pokrój je w cienkie plasterki i przełóż do naczynia żaroodpornego.

2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier i cynamon. Dodaj również pokrojone w kostkę zimne masło.

3. Teraz musisz dokładnie wymieszać składniki, tak aby powstały grudki o konsystencji kruszonki.

4. Gotową kruszonkę równomiernie rozsyp na wierzchu pokrojonych jabłek.

5. Naczynie żaroodporne z jabłkami i kruszonką wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut w temperaturze 180°C, aż kruszonka stanie się złota i jabłka będą miękkie.

6. Po upieczeniu wyjmij naczynie z piekarnika i zostaw do ostygnięcia przez kilka minut.

7. Kruszonkę podawaj najlepiej na ciepło, samodzielnie, lub jako dodatek do lodów, bitą śmietaną czy ulubionego kremu. Smacznego!

Podobne przepisy

jabłecznik bez jabłek
racuchy bez jabłek
bimber z jablek
lody domowe z jabłek
placuszki z tartych jabłek