Przepis na idealną kruszonkę 📖
Przepis na idealną kruszonkę:Składniki:
- 200g mąki
- 100g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 100g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- Spora szczypta soli
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i cynamon (jeśli używasz).
2. Dodaj kostki zimnego masła do miski.
3. Za pomocą palców, delikatnie rozetrzyj masło z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka o drobnych grudkach. Możesz użyć noża do krojenia, aby skrócić czas tego procesu.
4. Gdy składniki będą dobrze połączone, przełóż kruszonkę na blaszkę do pieczenia.
5. Rozprowadź równomiernie kruszonkę na blaszce, tworząc warstwę na wierzchu.
6. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 15-20 minut, lub do momentu gdy kruszonka stanie się złota i chrupiąca.
7. Po upieczeniu, wyjmij kruszonkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
8. Gotową kruszonkę możesz używać jako dodatek do ciast, muffinek, owoców lub innych wypieków. Możesz również przechowywać ją w szczelnym pojemniku przez kilka dni.
Smacznego!