Przepis na kruszonkę ciasteczka 📖

Składniki:
- 200g masła
- 300g mąki
- 150g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 jajko

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i cukier wanilinowy.
2. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozdrobnij je za pomocą palców, aż powstanie kruszonka.
3. Do kruszonki dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
4. Zwilż ręce wodą, aby uniknąć przylegania ciasta i uformuj z niego kulę.
5. Owij ciasto w folię spożywczą i wstaw je do lodówki na około godzinę.
6. Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj na ok. 1-2 cm grubości.
7. Wykrawaj foremką ciasteczka o dowolnych kształtach i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15 minut, aż ciasteczka zrumienią się na brzegach.
9. Po upieczeniu wyjmij ciasteczka z pieca i pozostaw je do ostygnięcia.

Smacznego!

Podobne przepisy

kruszonkę
fit kruszonkę
kruszonkę migdałową
kruszonkę pod sernik
pyszną kruszonkę