Przepis na kruszonkę do crumble 📖
Przepis na kruszonkę do crumble:Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
- 80 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- opcjonalnie: 50 g płatków owsianych lub migdałów, posiekanych
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier brązowy i cynamon.
2. Włóż kostki masła do miski z suchymi składnikami.
3. Używając końcówek palców, ucieraj masło z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka o grudkowatej konsystencji. Możesz również użyć nóżki do ciasta lub robota kuchennego.
4. Jeśli używasz, dodaj płatki owsiane lub posiekane migdały i wymieszaj.
5. Gotową kruszonkę możesz użyć do przygotowania crumble na owocach lub innym cieście.
Uwaga: Przy kruszonkach można bawić się proporcjami składników, dostosowując je do własnych upodobań i konsystencji, jaką chcesz uzyskać.