Przepis na bimber z jablek 📖
Przepis na bimber z jabłek:Składniki:
- 5 kg dojrzałych jabłek
- 1 kg cukru
- 5 l wody
- drożdże w ilości zgodnej z instrukcją na opakowaniu
- 1 duża butelka lub beczka z zakrętką
- sitko i gazę
Instrukcje:
1. Najpierw starannie umyj i obrzydź jabłka.
2. Następnie pokrój jabłka na mniejsze kawałki, usuwając nasiona i gniazda.
3. W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody.
4. Do wrzącej wody dodaj pokrojone jabłka.
5. Gotuj jabłka na wolnym ogniu przez około godzinę, aż będą miękkie.
6. Po godzinie, wyjmij jabłka z garnka i odcedź je przez sitko, aby oddzielić sok od miąższu.
7. Włóż sok z jabłek do czystej butelki lub beczki.
8. Powoli, ale dokładnie, dodaj 1 kg cukru do soku jabłkowego, delikatnie mieszając.
9. Pokrusz drożdże i dodaj je do mieszanki sok-cukier, dobrze wymieszaj.
10. Zakręć butelkę lub beczkę i umieść ją w ciepłym, ciemnym miejscu.
11. Pozostaw bimber do fermentacji przez co najmniej 2 tygodnie.
12. Po upływie dwóch tygodni, ostrożnie przecedź bimber przez gazę, aby pozbyć się resztek fuselów i innych pozostałości.
13. Przelej bimber do butelek i dokładnie je zamknij.
14. Przechowuj butelki w ciemnym i chłodnym miejscu przez przynajmniej kilka miesięcy, aby bimber mógł dojrzewać i nabrać odpowiedniego smaku.
15. Gotowe! Otwórz butelkę i ciesz się domowym bimberem z jabłek.
Pamiętaj, że spożywanie alkoholu z umiarem jest kluczowe. Przepis ten ma charakter informacyjny i nie zachęcamy do nieodpowiedzialnego spożywania alkoholu.