Przepis na placuszki z tartych jabłek 📖

Składniki:
- 2 średniej wielkości jabłka,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.

Przygotowanie:
1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. W osobnym naczyniu utrzyj jajko z cukrem.
3. Dodaj starte jabłka do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj.
4. Następnie dodaj mąkę, cynamon i sól. Ponownie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
5. Na dużej patelni rozgrzej olej. Możesz również użyć rozpuszczonego masła.
6. Na rozgrzany tłuszcz nakładaj porcje ciasta za pomocą łyżki. Spłaszcz placuszki przy pomocy grzbietu łyżki.
7. Smaż placuszki na średnim ogniu z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące.
8. Gotowe placuszki wyjmij z patelni i połóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
9. Placuszki z tartych jabłek podawaj na ciepło, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.

Smacznego!

Podobne przepisy

racuchy z tartych jabłek
zapiekankę z tartych ziemniaków
naleśniki z tartych ziemniaków
gołąbki z tartych ziemniaków
racuchy bez jabłek