Przepis na kruszonkę z olejem 📖

Przepis na kruszonkę z olejem:

Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 150 g masła (może być zimne lub rozpuszczone)
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, cynamon i sól.
2. Dodaj masło do miski i za pomocą palców lub noża krótko rozetrzyj je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka o żądanym przekroju. Możesz również użyć miksera z niską prędkością.
3. Gdy składniki będą dobrze wymieszane i powstaną grube kawałki kruszonki, a całość będzie miała konsystencję piasku, przestań miksować.
4. Posyp przygotowaną kruszonką wybrane owoce lub ciasto, które chcesz pokryć kruszonką.
5. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 20-30 minut, aż powierzchnia będzie złocista i krucha.
6. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
7. Gotową kruszonkę możesz podawać jako dodatek do lodów, owoców lub jakiekolwiek inne przysmaki, które chcesz urozmaicić.

Smacznego!

Podobne przepisy

kruszonkę
fit kruszonkę
joli na kruszonkę
kruszonkę kokosową
kruszonkę migdałową