Przepis na kurczak pomaranczowy 📖

Składniki:
- 500g filetów z kurczaka
- 2 pomarańcze
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój na kawałki. Posól i popieprz do smaku.
2. Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój na plasterki.
3. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
4. W rondelku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 2 minuty aż będą miękkie.
5. Dodaj kawałki kurczaka i smaż na złoty kolor.
6. W małej misce wymieszaj sok z jednej pomarańczy, sos sojowy, miód i ocet ryżowy. Dodaj do rondelka z kurczakiem.
7. Dodaj plasterki pomarańczy.
8. Gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
9. Podawaj kurczaka pomarańczowego na talerzu, udekoruj posiekaną natką pietruszki.
10. Możesz podać kurczaka z ryżem lub makaronem.

Smacznego!

Podobne przepisy

lukier pomarańczowy
mazurek pomarańczowy
krem pomarańczowy do tortu
drink pomaranczowy z bialym rumem
ryż kurczak