Przepis na krem pomarańczowy do tortu 📖

Składniki:
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 pomarańcze (sok i starta skórka)
- 4 żółtka jajek
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/2 szklanki wody

Instrukcje:
1. W pierwszej kolejności przygotuj żelatynę. W garnku rozpuść ją w 1/4 szklanki wody i odstaw na chwilę.
2. W drugim garnku wymieszaj żółtka jajek, cukier puder i mąkę.
3. Do tego samego garnka dodaj sok i startą skórkę z pomarańczy. Wszystko dobrze wymieszaj.
4. Teraz na małym ogniu podgrzewaj mieszankę, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Nie dopuść do zagotowania!
5. Zdejmij garnuszek z ognia i ostrożnie dodaj rozpuszczoną żelatynę, cały czas mieszając. Odstaw na chwilę, aby ostygnął.
6. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno, a następnie delikatnie, za pomocą łyżki, wmieszaj ją do ostygniętej masy pomarańczowej.
7. Gotowy krem pomarańczowy przelej na biszkoptową bazę tortu i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
8. Po tym czasie możesz udekorować tort świeżymi kawałkami pomarańczy lub bitą śmietaną. Smacznego!

Podobne przepisy

krem do tortu
krem do tortu mascarpone
krem do tortu malinowy
krem kakaowy do tortu
krem kawowy do tortu