Przepis na krem pomarańczowy do tortu 📖
Składniki:- 500 ml śmietany kremówki
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 pomarańcze (sok i starta skórka)
- 4 żółtka jajek
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/2 szklanki wody
Instrukcje:
1. W pierwszej kolejności przygotuj żelatynę. W garnku rozpuść ją w 1/4 szklanki wody i odstaw na chwilę.
2. W drugim garnku wymieszaj żółtka jajek, cukier puder i mąkę.
3. Do tego samego garnka dodaj sok i startą skórkę z pomarańczy. Wszystko dobrze wymieszaj.
4. Teraz na małym ogniu podgrzewaj mieszankę, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Nie dopuść do zagotowania!
5. Zdejmij garnuszek z ognia i ostrożnie dodaj rozpuszczoną żelatynę, cały czas mieszając. Odstaw na chwilę, aby ostygnął.
6. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno, a następnie delikatnie, za pomocą łyżki, wmieszaj ją do ostygniętej masy pomarańczowej.
7. Gotowy krem pomarańczowy przelej na biszkoptową bazę tortu i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
8. Po tym czasie możesz udekorować tort świeżymi kawałkami pomarańczy lub bitą śmietaną. Smacznego!