Przepis na kurczaka z rożna w piekarniku 📖
Składniki:- 1 kg kurczaka (np. skrzydełka, kawałki piersi)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- Sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
1. Kurczaka dokładnie umyj i osusz.
2. W misce wymieszaj oliwę, sól, pieprz, czosnek, paprykę, oregano, tymianek i sok z cytryny.
3. Kurczaka obtocz w przygotowanej marynacie, starając się, aby każdy kawałek był równomiernie pokryty przyprawami. Zostaw na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły. Jeśli masz czas, możesz również zostawić kurczaka w marynacie na kilka godzin lub przez całą noc w lodówce.
4. Upewnij się, że rożen jest czysty i suchy, a następnie wstaw go do piekarnika. Ustaw temperaturę na 200°C.
5. Gdy piekarnik się nagrzeje, wyjmij kurczaka z marynaty, odcinając nadmiar i ułóż go na rożnie. Jeśli używasz skrzydełek, wbij je na rożen.
6. Umieść rożen w nagrzanym piekarniku i piecz przez około 30-40 minut, co jakiś czas obracając kurczaka, aby równomiernie się upiekł.
7. Sprawdź, czy kurczak jest wystarczająco upieczony, nakłuwając go nożem w najgrubsze miejsce. Jeśli z wypływający sok jest klarowny, a mięso jest soczyste i białe, kurczak jest gotowy.
8. Gdy kurczak jest gotowy, wyjmij go z piekarnika i pozostaw do lekkiego wystygnięcia. Następnie zdejmij go z rożna i podawaj od razu.
Smacznego!