Przepis na pierś z kurczaka w piekarniku 📖
Oto przepis na pierś z kurczaka w piekarniku:Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- Świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki)
Instrukcje:
1. Przed pieczeniem nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. Filety z kurczaka umyj i osusz.
3. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, sól, pieprz, paprykę i tymianek.
4. Przygotowanym mieszaniną natrzyj filety z kurczaka z obu stron.
5. Umieść filety w naczyniu żaroodpornym i przykryj folią aluminiową.
6. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut.
7. Po tym czasie usuń folię aluminiową i piecz jeszcze przez kolejne 10 minut, aby filety nabrały złocistego koloru.
8. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
9. Podawaj z ulubionymi dodatkami i udekoruj świeżymi ziołami.
Smacznego!