Przepis na lane ciasto bezglutenowe 📖
Oto przepis na bezglutenowe lane ciasto:Składniki:
- 2 szklanki mąki bezglutenowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki mleka (może być również mleko roślinne)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka wanilii
Instrukcje:
1. W dużym garnku wymieszaj mąkę bezglutenową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
2. W innym naczyniu wymieszaj cukier, olej roślinny, mleko, jajka i wanilię.
3. Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych składników, delikatnie mieszając, aż wszystko będzie dobrze połączone.
4. Odstaw ciasto na 15-20 minut, aby składniki się połączyły.
5. Na rozgrzaną patelnię lub ruszt do naleśników, wlej około 1/4 szklanki ciasta i rozprowadź je po powierzchni.
6. Smaż ciasto na średnim ogniu przez około 2 minuty, aż zacznie się unosić i brzegi staną się złote.
7. Odwróć ciasto i smaż przez kolejne 1-2 minuty, aż będzie ładnie zarumienione.
8. Przenieś usmażone ciasto na talerz i powtarzaj czynności dla pozostałego ciasta.
9. Podawaj ciepłe lub ostudzone z ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, dżem lub świeże owoce.
Smacznego!