Przepis na lane kluski do pomidorowej 📖

Przepis na lane kluski do pomidorowej:
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 ml wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeża natka pietruszki do posypania

Wykonanie:
1. Do miski wsypać mąkę i dodać jajka, wodę, sól i olej roślinny. Dokładnie wymieszać aż powstanie jednolite ciasto.
2. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej posiekaną cebulę oraz czosnek, aż się zeszklią.
3. Dodać obrane i pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić na małym ogniu przez około 15 minut.
4. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano. Gotować jeszcze przez kilka minut.
5. W międzyczasie w dużym garnku zagotować osoloną wodę.
6. Z przygotowanego ciasta odrywać małe porcje, kształtując z nich małe kluski. Wrzucać je do gotującej się wody.
7. Kluski gotować przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
8. Odcedzić kluski i podawać polewane pomidorowym sosem. Dodatkowo można posypać je świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

lane kluski do zupy pomidorowej
lane kluski na mleku
lane kluski bez jajek
kluski lane do obiadu
kluski lane dla niemowlaka