Przepis na lasagne kwestia smaku 📖

Oto przepis na pyszną lasagnę kwestia smaku:

Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowe, wołowe)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 250g sera ricotta
- 200g sera mozzarella, startego
- 12-16 płatów makaronu do lasagni
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeże listki bazylii do dekoracji

Instrukcje:
1. Rozgrzej oliwę na dużym garnku. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż je na średnim ogniu przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zeszklone.
2. Dodaj mielone mięso i smaż je, mieszając, aż się zrumieni.
3. Dodaj do mięsa pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, oregano, tymianek, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj składniki i gotuj na niskim ogniu przez około 15 minut, aby smaki się połączyły.
4. W międzyczasie, ugotuj makaron do lasagni według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź i ostudź.
5. W małej misce wymieszaj ser ricotta z 1/2 startego sera mozzarella.
6. W dużym naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę sosu mięsnego na dnie. Następnie połóż płaty makaronu, aby pokryły mięso.
7. Na makaronie rozprowadź równomiernie połowę mieszaniny serów.
8. Powtórz kolejne warstwy sosu mięsnego, makaronu i mieszaniny serów.
9. Na wierzchu posyp pozostałym startym serem mozzarella.
10. Piecz w nagrzanym piekarniku, zdejmując pokrywkę, przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C, aż ser będzie lekko zrumieniony i zapiekany.
11. Wyjmij z piekarnika i posyp świeżymi listkami bazylii przed podaniem.
12. Lasagne jest gotowa do podania! Możesz ją podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do sałatki lub pieczywa.

Smacznego!

Podobne przepisy

lasagne z mięsem mielonym kwestia smaku
lasagne doradca smaku
wz kwestia smaku
indyka kwestia smaku
halloumi kwestia smaku