Przepis na lasagne z jajkiem 📖
Oto prosty przepis na lasagne z jajkiem:Składniki:
- 250 g makaronu lasagne
- 500 g mielonego mięsa
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 400 g passaty pomidorowej
- 2 jajka
- 250 g serka ricotta
- 100 g sera parmezan, starty
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ugotuj makaron lasagne według wskazówek na opakowaniu.
2. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
3. Dodaj mielone mięso do garnka i smaż, mieszając, aż będzie dobrze przyrumienione. Następnie dodaj passatę pomidorową, suszone oregano, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
4. W misce roztrzep jajka, dodaj ser ricotta i połowę startego sera parmezanu. Dokładnie wymieszaj.
5. W naczyniu żaroodpornym ułóż na spodzie jedną warstwę gotowego makaronu lasagne. Następnie dodaj połowę sosu mięsnego i równomiernie rozprowadź po makaronie.
6. Na sosie mięsnym ułóż warstwę makaronu lasagne, a następnie równomiernie rozprowadź po nim połowę mieszanki jajeczno-serowej.
7. Powtarzaj kolejność warstw, kończąc na mieszance jajeczno-serowej. Posyp wierzch pozostałym serem parmezanem.
8. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie dobrze zrumieniony.
9. Odstaw na chwilę przed krojeniem, aby lasagne się ustabilizowała. Podawaj ciepłe i smacznego!
Teraz już wiesz, jak przygotować aromatyczną lasagne z jajkiem!