Przepis na gołąbki z jajkiem 📖

Składniki:
- 1 duża główka kapusty
- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowe)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 szklanka ryżu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody)
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Rozkrój główkę kapusty i wyłóż liście.
2. Zalej je wrzątkiem i gotuj przez kilka minut, aż zmiękną. Odstaw do ostygnięcia.
3. W międzyczasie, w garnku zeszklij posiekaną cebulę na maśle.
4. Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie dobrze podsmażone.
5. Wsyp ryż (dokładnie opłukany) i smaż przez chwilę razem z mięsem.
6. Dodaj koncentrat pomidorowy i bulion warzywny, doprowadź do wrzenia.
7. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj całość na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn.
8. Odstaw farsz do ostygnięcia.
9. Na każdy listek kapusty połóż porcję farszu, owiń go i zabezpiecz wykałaczką.
10. Układaj gołąbki w garnku z zagotowaną wodą, gotuj około 40-50 minut na małym ogniu.
11. Podawaj gołąbki z jajkiem na twardo ugotowanym i pokrojonym na połówki.

Smacznego!

Podobne przepisy

wrapy z jajkiem
wątróbka z jajkiem
tortille z jajkiem
żurek z jajkiem
rybe z jajkiem