Przepis na latwy frytki 📖

Oto prosty przepis na łatwe frytki:

Składniki:
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków
- olej roślinny do smażenia (np. rzepakowy lub słonecznikowy)
- sól do posypania

Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój na równomierne słupki o grubości około 1 cm.
2. Wrzuć pokrojone ziemniaki do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw w wodzie na około 30 minut, aby ziemniaki puściły nadmiar skrobi.
3. W międzyczasie, w dużym rondlu lub frytkownicy, rozgrzej olej do temperatury około 180-190°C.
4. Ziemniaki dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się wilgoci.
5. Gdy olej jest rozgrzany, wsadź pokrojone ziemniaki (porcje) do gorącego oleju i smaż, aż staną się złote i chrupiące (ok. 4-5 minut).
6. Wyjmij frytki za pomocą cedzaka lub szczypiec, aby odsączyć nadmiar oleju.
7. Przełóż smażone frytki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby chłonęły pozostały tłuszcz.
8. Posól frytki według upodobań i podawaj od razu, jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Podobne przepisy

łatwy frytki z piekarnika
mazurka latwy
latwy chlodnik
mac and cheese latwy
latwy deser