Przepis na latwy rafaello 📖
Przepis na łatwe rafaello:Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g mleka skondensowanego słodzonego
- 100 g białej czekolady
- 12 całych orzechów laskowych
Wykonanie:
1. Wiórki kokosowe podgrzej na patelni, aż staną się lekko złociste. Przełóż je do miski i odstaw na chwilę, aby przestygły.
2. W osobnej misce rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
3. Następnie dodaj do rozpuszczonej czekolady mleko skondensowane i wymieszaj, aż składniki połączą się ze sobą.
4. Dodaj przestudzone wiórki kokosowe do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
5. Na blat lub deskę do krojenia połóż papier do pieczenia, aby rafaello się nie przyklejały.
6. Z obtoczonymi na dłoniach rękach formuj małe kulki z masy kokosowej i czekoladowej. W środek każdej kuli wbij jeden orzech laskowy.
7. Gotowe rafaello odkładaj na przygotowany wcześniej papier do pieczenia i odstaw na kilka godzin, aby stężały.
Twoje domowe rafaello są gotowe do podania! Możesz je przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku, aby zachowały świeżość. Smacznego!