Przepis na faworki dorotki 📖
Faworki, nazywane również chrustem lub chrusty, to tradycyjne i pyszne ciasteczka smażone na tłuszczu. Oto przepis na klasyczne polskie faworki:Składniki:
- 500 g mąki
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 2 łyżki octu lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
1. Przesiej mąkę do miski i dodaj do niej cukier, sodę oczyszczoną oraz sól. Wymieszaj składniki.
2. W osobnym naczyniu roztrzep jajka i dodaj do nich ocet lub sok z cytryny. Mieszaj energicznie.
3. Stopniowo dodawaj mieszankę jajeczno-cytrynową do miski z mąką, ciągle mieszając, aż składniki się połączą.
4. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć je, aż stanie się elastyczne i gładkie.
5. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, a następnie pokrój je na paski o szerokości około 5 cm.
6. Na środku każdego paska zrób nacięcie, a następnie przeciągnij jeden koniec paska przez to miejsce, aby utworzyć charakterystyczne skręcone kształty faworków.
7. W głębokim garnku lub woku rozgrzej olej do głębokiego smażenia.
8. Smaż faworki po kilka sztuk na raz, aż staną się złociste i chrupiące. Przełóż je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
9. Posyp faworki cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego! Teraz możesz cieszyć się tradycyjnymi i aromatycznymi faworkami Dorotki.