Przepis na leczo pieczarkowe 📖

Składniki:
- 500g pieczarek
- 2 cebule
- 2 papryki (kolor dowolny)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostra papryka w proszku (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- sól i pieprz do smaku
- łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:
1. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki.
2. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę.
3. Papryki umyj, oczyść z nasion i białych błon i pokrój w paski.
4. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
5. Na dużej patelni rozgrzej olej.
6. Dodaj cebulę i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.
7. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
8. Dodaj pokrojone pieczarki i papryki, smaż przez około 8-10 minut, aż się zrumienią.
9. Dodaj słodką i ostrą paprykę, dokładnie wymieszaj.
10. Następnie dodaj pomidory krojone wraz z sokiem. Doprowadź do wrzenia.
11. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aby smaki się połączyły.
12. Przypraw leczo solą i pieprzem według własnego smaku.
13. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
14. Przed podaniem posyp leczo posiekaną natką pietruszki.

Leczo pieczarkowe jest gotowe do podania. Możesz je serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do ryżu, makaronu lub pieczywa. Smacznego!

Podobne przepisy

risotto pieczarkowe
no leczo
fit leczo
leczo leczo
leczo fit