Przepis na lekkostrawne kopytka 📖

Składniki:

- 500g ziemniaków
- 150g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź je i ostudź.
2. Ziemniaki przeciśnij przez tarkę lub zgnieć widelcem, aż uzyskasz jednolitą masę.
3. Dodaj do ziemniaków jajko oraz sól i dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj mąkę, ciągle mieszając, aż uzyskasz elastyczne i gładkie ciasto.
5. Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i podziel je na kilka części.
6. Każdą część rozwałkuj na grubość około 1 cm.
7. Następnie pokrój ciasto na kwadraty o boku około 2-3 cm, tworząc kształt kopytek.
8. Gotuj kopytka w osolonej wrzącej wodzie przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
9. Odcedź gotowe kopytka i podawaj jako dodatek do ulubionego sosu lub jako samodzielne danie.

Smacznego!

Podobne przepisy

y jedzenie lekkostrawne
lekkostrawne pulpety
zupę lekkostrawne
lekkostrawne kolacje
danie lekkostrawne