Przepis na lekkostrawne pulpety 📖

Oto przepis na lekkostrawne pulpety:

Składniki:
- 500 g mielonego mięsa drobiowego (np. z piersi kurczaka)
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mielone mięso, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą i natkę pietruszki.
2. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
3. Z masy mięsnej formuj małe okrągłe pulpety o średnicy około 2-3 cm.
4. Na patelni rozgrzej olej i smaż pulpety na średnim ogniu, aż do momentu, gdy będą rumiane z zewnątrz i w pełni ugotowane w środku (około 10-12 minut).
5. Po usmażeniu przekładaj pulpety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Pulpety można podać zarówno na ciepło, jako danie główne z ulubionym sosem czy dodatkiem, jak i na zimno, np. jako przystawkę do sałatki. Smacznego!

Podobne przepisy

lekkostrawne ciasto
jedzenie lekkostrawne
lekkostrawne kolacje
obiady lekkostrawne
y jedzenie lekkostrawne