Przepis na leniwe z miodem 📖
Oto przepis na leniwe z miodem:Składniki:
- 500 g twarogu
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
- Miodu do polania
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce umieść twaróg i dokładnie go rozgnieć widelcem.
2. Dodaj jajko, cukier, cukier waniliowy i przeciśnięte przez sitko mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
3. Jeśli lubisz, możesz dodać odrobinę cynamonu i gałki muszkatołowej, aby nadać leniwom dodatkowy smak.
4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju lub masła.
5. Z masy twarogowej formuj małe placuszki - około łyżki stołowej każdy.
6. Smaż leniwe na patelni z obu stron na średnim ogniu, aż staną się rumiane.
7. Gotowe leniwe wyłóż na talerz i skrop je odrobiną miodu.
8. Leniwe z miodem można podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji.
Smacznego!