Przepis na naleśniki z miodem 📖
Przepis na naleśniki z miodem:Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 ½ szklanki mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
- miód do polewki
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj jajka i roztrzep je widelcem z suchymi składnikami.
3. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aby uzyskać gładkie, bezgrudkowe ciasto.
4. Wymieszaj roztopione masło z ciastem.
5. Przykryj misę ściereczką i zostaw na około 15-30 minut, aby ciasto odpoczęło.
6. Na rozgrzaną patelnię naleśnikową lub zwykłą, nieprzywierającą patelnię, wlej kawałek ciasta, obracając patelnią, aby równomiernie je rozprowadzić i utworzyć cienki naleśnik.
7. Smaż naleśnik z jednej strony, aż do zrumienienia, a następnie odwróć go na drugą stronę i smaż przez kolejne kilka sekund.
8. Powtórz ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.
9. Nakładaj naleśniki na talerz i polej je obficie miodem.
10. Możesz również dodać ulubione dodatki, takie jak owoce, orzechy lub bitą śmietanę.
Smacznego!