Przepis na lody bakaliowe 📖

Przepis na lody bakaliowe:

Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 200 ml mleka
- 150 g mieszanki bakalii (np. orzechy włoskie, migdały, orzechy nerkowca, rodzynki)
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
1. W rondelku podgrzej mleko i śmietankę, nie doprowadzając do wrzenia.
2. W misce ubij żółtka razem z cukrem, aż masa stanie się puszysta.
3. Stopniowo wlej część gorącego mleka z rondelka do miski z żółtkami, ciągle mieszając.
4. Następnie dodaj tę masę do pozostałego mleka w rondelku i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i lekko przybierze postać kremu (ok. 10 minut).
5. Zdejmij masę z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy.
6. Zblenduj lub rozgnieć mieszankę bakalii na mniejsze kawałki.
7. Wrzuć bakalie do gotowego kremu i dokładnie wymieszaj.
8. Przełóż masę do naczynia do mrożenia, przykryj i wstaw do zamrażarki na około 4-6 godzin.
9. Co godzinę wyjmuj lody i energicznie mieszaj, aby zapobiec powstawaniu kryształków lodu.
10. Po całkowitym zamrożeniu lody bakaliowe są gotowe do podania!

Smacznego!

Podobne przepisy

lody
lody fit
lody dla psa
lody wodne
lody w termomiksie