Przepis na lody jajka 📖

Przepis na lody jajka:

Składniki:
- 4 żółtka jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki śmietanki kremówki (minimum 30% tłuszczu)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu ubij żółtka jaj z cukrem, aż do uzyskania puszystej i jasnej masy.
2. W innym rondlu podgrzej śmietankę do momentu, gdy zacznie wrzeć. Następnie wyłącz ogień.
3. Powoli dodawaj gorącą śmietankę do masy żółtkowej, ciągle mieszając. W ten sposób połączysz składniki bez zbytniego podgrzewania jajek.
4. Przełóż całą masę z powrotem do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do momentu, gdy mikstura zgęstnieje i pokryje tył łyżki.
5. Zdejmij rondel z ognia i ostudź masę.
6. Gdy masa już przestygnie, dodaj ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
7. Przelej masę do maszyny do lodów lub do odpornej na mrożenie formy, przykryj i umieść w zamrażarce.
8. Mroź lody przez około 4 godziny lub do momentu, gdy uzyskają odpowiednią konsystencję.
9. Smacznego!

Podobne przepisy

lody z jajka
jajka ryż
jajka
ryz jajka
a jajka