Przepis na lody maszynka do lodów 📖
Składniki:- 500 ml śmietanki kremówki
- 400 ml mleka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Dodatki do wyboru: kawałki czekolady, orzechy, owoce, syropy
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj śmietankę kremówkę, mleko, cukier i ekstrakt waniliowy, aż cukier się rozpuści.
2. Przelej mieszankę do maszynki do lodów i uruchom ją zgodnie z instrukcją obsługi.
3. Gdy lody zaczną się zbierać i zamarzać na ściankach maszynki, dodaj wybrane dodatki (np. pokrojone owoce, posiekane orzechy, pokruszoną czekoladę) i kontynuuj mieszanie, aż wszystkie składniki zostaną równomiernie rozprowadzone.
4. Kontynuuj mieszanie, aż lody osiągną pożądaną konsystencję (zazwyczaj trwa to około 20-30 minut).
5. Przełóż gotowe lody do pojemnika i umieść w zamrażarce na kilka godzin, aby je jeszcze lepiej schłodzić.
6. Po wymaganym czasie w zamrażarce lody będą gotowe do podania. Smacznego!