Przepis na lody orzechowe 📖

Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- garść posiekanych orzechów

Przygotowanie:

1. W rondelku zagotować mleko i śmietankę kremówkę.

2. W drugim garnku zmiksować żółtka z cukrem, aż uzyskają jasną, gęstą masę.

3. Do masy żółtkowej dodać stopniowo łyżka po łyżce mleka ze wskaźnika temperatury i cały czas mieszać.

4. Przelać całą masę z powrotem do garnka i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.

5. Zdjąć z ognia i dodać masło orzechowe, dokładnie wymieszać do połączenia się składników.

6. Wlać masę do miski, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

7. Przełożyć masę do maszyny do lodów, dodając posiekane orzechy i przeznaczyć do zamrażarki przez około 3 godziny do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

8. Podawać w ulubionym naczyniu i cieszyć się smakiem pysznych lodów orzechowych.

Podobne przepisy

ule orzechowe
orzechowe uwielbienie
ciasto orzechowe
andruty orzechowe
tofu orzechowe