Przepis na lody pomidorowe 📖
Składniki:- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. Pomidory sparz w wrzątku, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Włóż pomidory, sok z cytryny i łyżeczkę cukru do blendera i zmiksuj na gładką masę.
3. Przelej pomidory przez sitko, aby oddzielić skórki i nasiona, a otrzymaną sokową masę odstaw na bok.
4. W osobnym naczyniu połącz mleko, śmietankę, cukier i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj sok z pomidorów.
5. Wlej całą masę do lodówki i schłódź przez około 1-2 godziny.
6. Przelej uzyskaną masę do maszyny do lodów lub do naczynia odpowiedniego do zamrażania lodów.
7. Zamroź lody przez kilka godzin, regularnie mieszając i rozcierając, aby uzyskać kremową konsystencję.
8. Po zamrożeniu lody pomidorowe są gotowe do podania. Smacznego!