Przepis na lody truskawkowe z mlekiem skondensowanym 📖

Oto przepis na lody truskawkowe z mlekiem skondensowanym:

Składniki:
- 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 400 g mleka skondensowanego słodzonego
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
- 1/4 szklanki cukru (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. Jeśli używasz mrożonych truskawek, pozostaw je na kilka minut, aby się rozmroziły. Jeśli używasz świeżych truskawek, oczyść je i opłucz pod bieżącą wodą.
2. Wrzuć truskawki do blendera, dodaj mleko skondensowane, sok z cytryny, cukier waniliowy (opcjonalnie) i cukier (opcjonalnie).
3. Zblenduj składniki do gładkiej konsystencji.
4. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę do momentu, gdy zacznie lekko twardnieć.
5. Dodaj ubitą śmietanę do mikstury truskawkowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
6. Przełóż uzyskaną masę do pojemnika na lody.
7. Przykryj pojemnik i włóż go do zamrażarki na co najmniej 4-6 godzin, aż lody całkowicie stężeją.
8. Po wyjęciu z zamrażarki lody są gotowe do podania.

Smacznego!

Podobne przepisy

lody z mlekiem skondensowanym
lody śmietankowe z mlekiem skondensowanym
lody truskawkowe z mlekiem
andruta z mlekiem skondensowanym
sernik z mlekiem skondensowanym