Przepis na losos ze szparagami 📖

Oto przepis na łososia ze szparagami:

Składniki:
- Filet z łososia
- Kilka szparagów
- Sól
- Pieprz
- Sok z cytryny
- Masło

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. Przygotuj szparagi, usuwając twarde końce.
3. Ugotuj szparagi w osolonym wrzątku przez około 3-5 minut, aż staną się miękkie, ale nadal mają pewną chrupkość.
4. Wyjmij szparagi z wrzątku i przepłucz je zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
5. Wyłóż szparagi na odsączonej papierowej ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
6. Na dużym talerzu rozłóż folię aluminiową i umieść na niej kawałek łososia.
7. Polać sokiem z cytryny i posypać solą i pieprzem z obu stron.
8. Na wierzchu łososia ułóż kilka plasterków masła.
9. Delikatnie zawiń łososia w folię aluminiową, tworząc kopertę.
10. Umieść paczkę z łososiem na blaszce do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
11. Piecz przez około 20-25 minut, aż łosoś będzie delikatny i jednolicie różowy.
12. Wyjmij łososia z piekarnika i ostrożnie otwórz folię aluminiową, uważając na gorącą parę.
13. Podawaj łososia z ugotowanymi szparagami jako starannie przygotowaną przystawkę lub główne danie.

Smacznego!

Podobne przepisy

losos smazony
losos szparagi
obiad losos
awokado i łosoś
rybę losos