Przepis na lukier do koronek 📖
Lukier do koronek:Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 łyżeczki wody
Sposób przygotowania:
1. Przesiej cukier puder do miski, aby pozbyć się grudek.
2. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj wodę, jedną łyżeczkę na raz, mieszając cały czas, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję.
4. Sprawdź konsystencję lukru - powinien być wystarczająco gęsty, aby zatrzymać kształt, ale jednocześnie płynny, aby można go było łatwo rozprowadzić na koronkach.
5. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę więcej wody. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru.
6. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, lukier jest gotowy do użycia na koronkach.
7. Możesz dodatkowo dodać barwniki spożywcze lub aromatyczne ekstrakty, aby dostosować smak i wygląd lukru.
Gotowy lukier możesz nakładać na koronki dowolnymi kształtami i wzorami za pomocą pędzelka lub małej szpatułki. Po wyschnięciu lukru koronki będą gotowe do podania i ozdoby ciastek czy deserów. Smacznego!