Przepis na lukier z ksylitolu 📖

Składniki:
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżki ciepłej wody
- kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)
- barwniki do dekoracji (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. W niewielkiej miseczce wymieszaj ksylitol z ciepłą wodą, aż do rozpuszczenia się ksylitolu. Jeśli chcesz dodać sok z cytryny, teraz jest odpowiedni moment.

2. Możesz również dodać kilka kropli barwnika do dekoracji, jeśli chcesz nadać lukrowi kolor.

3. Kiedy lukier jest gotowy, możesz go nałożyć na ciasto, babeczki lub inne wypieki za pomocą pędzelka, łyżeczki lub plastikowego woreczka z przyciętym rogiem.

4. Pozwól lukrowi stężenie i stwardnieć przed podaniem.

Podpowiedź: Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj niewielką ilość wody. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj niewielką ilość ksylitolu.

Podobne przepisy

lukier bez glutenu
blyszczacy lukier
lukier cukrowy
lukier cukier
czarny lukier