Przepis na majonez blenderem 📖
Składniki:- 2 żółtka
- 1 łyżka musztardy
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 200 ml oleju
Przygotowanie:
1. Włożyć żółtka, musztardę, sok z cytryny, sól i cukier do blendera.
2. Włączyć blender na niską prędkość i delikatnie zmiksować składniki.
3. Powoli, jedną łyżką na raz, dodawać olej do masy w blenderze, kontynuując mieszanie.
4. Stopniowo zwiększać prędkość blendera, aż majonez zacznie gęstnieć i uzyskać pożądaną konsystencję.
5. Gdy wszystkie składniki dobrze połączą się, wyłączyć blender i przelać majonez do słoika.
6. Przechowywać w lodówce i spożywać w ciągu kilku dni.
Gotowy majonez można dodawać do kanapek, sałatek, sosów czy używać jako dip do warzyw. Smacznego!