Przepis na mak and cheese 📖

Oto prosty przepis na makaron z serem (mac and cheese):

Składniki:
- 300 g makaronu łokciowego lub innego rodzaju
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- 200 g startego żółtego sera (najlepiej cheddar)
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Przygotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż będzie al dente. Odcedź i odłóż na bok.

2. W rondlu na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj mąkę i mieszaj przez około minutę, aż utworzy się gładka masa.

3. Stopniowo dodawaj mleko, stale mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj aż sos zgęstnieje i zacznie się lekko pienić.

4. Ogień zmniejsz do minimum i dodaj starty żółty ser. Mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

5. Dodaj ugotowany makaron do sosu serowego. Dokładnie wymieszaj, aby makaron był równomiernie pokryty sosem.

6. Podgrzewaj przez kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą i całość się zagotuje.

7. Przełóż mak and cheese do głębokiego naczynia i podawaj od razu. Możesz również posypać odrobiną startego sera na wierzch, jeśli lubisz.

8. Smacznego!

Podobne przepisy

mac and cheese
mac and cheese fit
mac and cheese latwy
mac and cheese mikrofala
mac and cheese przyslij