Przepis na makaron z ryżu 📖

Składniki:
- 200g makaronu ryżowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie paseczki
- 1 cebula, pokrojona w plastry
- 1 zielona papryka, pokrojona w paski
- 100g grochu, mrożonego lub świeżego
- 2 jajka
- 3 łyżki sosu sojowego
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie)
- Szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. Gotuj makaron ryżowy według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw na bok.

2. W dużym rondlu lub patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Dodaj do niego marchewkę, cebulę, paprykę i groszek. Smaż warzywa przez około 5-6 minut, lub do momentu, gdy staną się lekko miękkie.

3. W międzyczasie, w osobnym naczyniu roztrzep jajka. Dodaj do smażonych warzyw w rondlu i smaż, mieszając, aż jajka delikatnie się zetną.

4. Następnie dodaj ugotowany makaron ryżowy do rondla, mieszaj dokładnie, aby składniki się połączyły.

5. Dodaj sos sojowy do makaronu i mieszaj, aż wszystkie składniki będą równomiernie pokryte sosem. Jeśli chcesz, możesz również dodać odrobinę soli, pieprzu, cukru i sosu rybnego, aby dostosować smak do swojego gustu.

6. Podgrzewaj całość przez kolejne 2-3 minuty, dokładnie mieszając.

7. Przełóż makaron z ryżu na talerze i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

8. Możesz podawać gorący lub zimny. Smacznego!

Podobne przepisy

racuszki z ryżu
bimber z ryżu
gołąbki bez ryżu
sushi bez ryżu
jedzenie z ryżu