Przepis na makaron z serem białym i skwarkami 📖
Składniki:- 250g makaronu
- 200g sera białego
- 100g skwarek
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę aż się zeszkli.
2. Dodajemy skwarki do cebuli i smażymy razem przez około 3-4 minuty, aż skwarki będą chrupiące.
3. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Po ugotowaniu, odcedzamy makaron, ale zostawiamy 1/2 szklanki wody z gotowania.
5. Ser biały kroimy w kostkę i dodajemy do skwarek i cebuli. Smażymy na małym ogniu, aż ser zacznie się rozpuszczać, mieszając regularnie.
6. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy, dodając odrobinę wody z gotowania, jeśli mieszanka jest za gęsta.
7. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
8. Gotowy makaron z serem białym i skwarkami podajemy od razu.
Smacznego!