Przepis na makaron z serem gouda 📖
Przepis na makaron z serem gouda:Składniki:
- 250g makaronu (np. fusilli, penne)
- 200g sera gouda
- 200ml śmietanki kremówki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki)
Instrukcje:
1. Gotujemy makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu aż będzie al dente.
2. W międzyczasie, na patelni rozpuszczamy masło na średnim ogniu.
3. Dodajemy czosnek i smażymy go przez około 1-2 minuty, aż będzie lekko zrumieniony i aromatyczny.
4. Następnie dodajemy do patelni śmietankę kremówkę i podgrzewamy, aż będzie gorąca.
5. Ser gouda kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do patelni. Mieszamy, aż ser całkowicie się rozpuści i sos będzie gładki i jednolity.
6. Doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Mieszamy.
7. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go i przekładamy do sosu. Delikatnie mieszamy, aby makaron był równomiernie pokryty sosem.
8. Podajemy na talerzach, posypujemy świeżymi ziołami (np. natką pietruszki) do dekoracji.
Gotowy makaron z serem gouda można podawać od razu, solą i pieprzem. Smacznego!