Przepis na makaron z sosem feta 📖
Składniki:- 300 g makaronu (najlepiej penne, fusilli lub spaghetti)
- 200 g sera feta
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła (np. bazylię, oregano lub tymianek) do posypania
Przygotowanie:
1. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku i wrzuć do niej makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente.
2. W międzyczasie, na patelni na średnim ogniu, rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez około 3-4 minuty, aż będą miękkie i lekko złociste.
3. Do cebuli i czosnku dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Smaż przez kolejne 5 minut, aż pomidory zmiękną i utworzą sos.
4. W tym czasie w innym naczyniu rozgnieć ser feta widelcem, tworząc pastę.
5. Do patelni z sosem pomidorowym dodaj rozgnieciony ser feta. Mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści.
6. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go, zostawiając odrobinę wody z gotowania.
7. Przełóż odcedzony makaron do sosu feta i pomidorowego. Dokładnie wymieszaj, dodając odrobinę wody z gotowania makaronu, jeśli sos jest zbyt gęsty.
8. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
9. Podawaj natychmiast, posypane świeżymi ziołami.
Smacznego!