Przepis na makaron ze szpinakiem i feta 📖
Oto prosty przepis na makaron ze szpinakiem i feta:Składniki:
- 250g makaronu (np. penne)
- 150g świeżego szpinaku
- 100g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Następnie odcedź go.
2. W międzyczasie, na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekany czosnek i podsmaż go przez około 1-2 minuty, aż będzie lekko zrumieniony.
3. Dodaj szpinak do patelni i smaż go przez około 3-4 minuty, aż zwiędnie. Staraj się delikatnie mieszając, aby szpinak równomiernie się podsmażał.
4. Gdy makaron jest gotowy i odcedzony, dodaj go do patelni z szpinakiem i czosnkiem. Dokładnie wymieszaj składniki, aby wszystko się połączyło.
5. Pokrusz fetę na mniejsze kawałki i dodaj ją do makaronu. Ponownie delikatnie wymieszaj, aby ser się rozłożył.
6. Dopraw danie solą i pieprzem według własnego smaku.
7. Gotowe! Serwuj makaron ze szpinakiem i fetą na talerzu i podawaj od razu.
Smacznego!