Przepis na makaron ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi 📖

Składniki:
- 250g makaronu
- 200g świeżego szpinaku
- 200g pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go później.

2. W międzyczasie umyj szpinak, osusz i posiekaj go na mniejsze kawałki.

3. W patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku. Smaż je przez około 3-4 minuty do momentu, aż cebula zmięknie i lekko się zezłoci.

4. Dodaj pomidorki koktajlowe i smaż je przez około 5 minut, aż zmiękną, ale zachowają jeszcze lekkość.

5. Następnie dodaj posiekany szpinak i smaż go przez kilka minut, aż zwiędnie i zmięknie.

6. Dopraw mieszankę solą i pieprzem do smaku.

7. Na koniec dodaj ugotowany makaron i dokładnie wszystko wymieszaj, aby składniki równomiernie się połączyły.

8. Podawaj ciepły makaron ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryby.

Smacznego!

Podobne przepisy

makaron z pomidorkami koktajlowymi
makaron z pomidorkami koktajlowymi i fetą
dorsza z pomidorkami koktajlowymi
makaron z feta i pomidorkami
makaron ze szpinakiem fit