Przepis na makaron ze szpinakiem i serkiem wiejskim 📖

Składniki:
- 250g makaronu (najlepiej świderki)
- 200g świeżego szpinaku
- 150g sera białego, np. twarogu wiejskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować al dente, według wskazań na opakowaniu. Odcedzić.

2. Szpinak opłukać i usunąć twarde łodygi. Posiekaj liście na mniejsze kawałki.

3. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i podsmażyć przez chwilę, aż zacznie pachnieć.

4. Dodać szpinak i dusić go na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Można także dodać odrobinę wody, jeśli szpinak zacznie przypalać się do patelni.

5. Do szpinaku dodać ser biały i śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut, aż ser się roztopi i sos się zagęści. Jeśli potrzebujesz, doprawić solą i pieprzem.

6. Gotowy sos ze szpinakiem i serem podawać na ugotowanym makaronie. Więcej sera wiejskiego można posypać na wierzchu jako dekorację.

Smacznego!

Podobne przepisy

tzatziki z serkiem wiejskim
awokado z serkiem wiejskim
fit sernik z serkiem wiejskim
placki ziemniaczane z serkiem wiejskim
makaron ze szpinakiem z serkiem topionym