Przepis na makaron ze szpinakiem i serkiem wiejskim 📖
Składniki:- 250g makaronu (najlepiej świderki)
- 200g świeżego szpinaku
- 150g sera białego, np. twarogu wiejskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować al dente, według wskazań na opakowaniu. Odcedzić.
2. Szpinak opłukać i usunąć twarde łodygi. Posiekaj liście na mniejsze kawałki.
3. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i podsmażyć przez chwilę, aż zacznie pachnieć.
4. Dodać szpinak i dusić go na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Można także dodać odrobinę wody, jeśli szpinak zacznie przypalać się do patelni.
5. Do szpinaku dodać ser biały i śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut, aż ser się roztopi i sos się zagęści. Jeśli potrzebujesz, doprawić solą i pieprzem.
6. Gotowy sos ze szpinakiem i serem podawać na ugotowanym makaronie. Więcej sera wiejskiego można posypać na wierzchu jako dekorację.
Smacznego!