Przepis na makaroniki thermomix 📖

Przepis na makaroniki:

Składniki:
- 110 g mąki migdałowej
- 200 g cukru pudru
- 3 białka jajek
- 30 g cukru waniliowego
- kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
- barwniki spożywcze w ulubionych kolorach
- nadzienie (np. krem czekoladowy lub dżem o wybranym smaku)

Instrukcje:
1. Wstaw miskę do Thermomixa i umieść na niej sitko o średnich oczkach.
2. Wsyp mąkę migdałową do miski i przesiej ją przez sitko, aby usunąć wszelkie grudki.
3. Dodaj cukier puder do miski.
4. Wskaż program mieszania na Thermomixie na prędkość 3-4 i wymieszaj składniki przez kilka sekund, aż wszystko dobrze się połączy.
5. Przełóż mieszankę do osobnej miski i odłóż na chwilę.
6. Włóż białka jajek do czystej miski Thermomixa i umieść z motkiem na termometrze do mierzenia temperatury ciała.
7. Ustaw program mieszania na prędkość 3-4 i podgrzewaj białka przez około 5 minut, aż osiągną temperaturę 37°C.
8. Dodaj cukier waniliowy do białek i kontynuuj mieszanie na tej samej prędkości przez kolejne 2 minuty.
9. Podnieś prędkość mieszania na Thermomixie na prędkość 5-6 i kontynuuj mieszanie przez 3-4 minuty, aż białka ubiją się na sztywną pianę.
10. Dodaj aromat waniliowy (jeśli używasz) i ponownie wymieszaj przez kilka sekund.
11. Dodaj mieszankę mąki migdałowej i cukru pudru do białek piany i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką, wykonując ruchy z dołu do góry, aż składniki dobrze się połączą.
12. Jeśli chcesz, możesz teraz dodać barwniki spożywcze w wybranych kolorach i delikatnie wymieszać, aby uzyskać żądane odcienie.
13. Przełóż mieszankę do worka cukierniczego z końcówką do dekoracji (o średnicy około 1 cm) i wyciskaj małe okręgi (o średnicy około 2-3 cm) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
14. Pozostaw makaroniki na blachach do wyschnięcia przez około 30 minut. Powinny zmienić się nieco na konsystencję skórki.
15. Przed pieczeniem podgrzej piekarnik do 160°C.
16. Włóż blachy z makaronikami do piekarnika i piecz przez 10-12 minut, aż staną się chrupiące na zewnątrz, ale miękkie w środku.
17. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia na blacie.
18. Gdy makaroniki są już wystudzone, połącz dwa okręgi nadzieniem (np. kremem czekoladowym lub dżemem) i udekoruj wedle uznania.
19. Przechowuj w szczelnym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu, aby zachować świeżość.

Smacznego!

Podobne przepisy

n makaroniki
makaroniki
makaroniki miętowe
makaroniki bez cukru
makaroniki bananowe