Przepis na makaroniki z kremem 📖
Przepis na makaroniki z kremem:Składniki:
- 200g mąki migdałowej
- 200g cukru pudru
- 150g białek jajek
- 50g cukru granulowanego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
- 200g białej czekolady
- 100ml śmietanki kremówki
- 50g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. Mąkę migdałową przesiej przez sitko, by pozbyć się grudek.
2. W osobnej misce wymieszaj cukier puder z połową białek jajek, a następnie dodaj ekstrakt waniliowy.
3. Powoli dodawaj pozostałe białka jajek, jedno po drugim, i cały czas mieszaj.
4. Do drugiej miski włóż cukier granulowany i ubijaj go ze względnie sztywną konsystencją.
5. Dodaj ubite białka jajek do miski z cukrem pudrem i delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki, delikatnie mieszając tak, aby nie stracić objętości.
6. Przełóż masę do dwóch rękawów cukierniczych z założonymi końcówkami o średnicy około 1 cm.
7. Na przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozprowadź małe porcje masy (o średnicy około 2,5 cm), zachowując równą odległość między nimi.
8. Odstaw makaroniki na około godzinę, aby skórka na wierzchu zaschła i stworzyła lekko błyszczącą warstwę.
9. Piecz wstępnie rozgrzaną do 135°C (115°C w przypadku piekarnika konwekcyjnego) przez około 15 minut.
10. Gdy makaroniki ostygną, podczas przygotowywania kremu, możesz przygotować krem do ich napełnienia.
11. W rondelku roztop białą czekoladę wraz ze śmietanką kremówką, ciągle mieszając, aż składniki dobrze się połączą.
12. Dodaj masło i ekstrakt waniliowy, mieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
13. Wystudź krem w lodówce przez około 30 minut.
14. Napełnij makaroniki przygotowanym kremem, sklejając po dwie połówki.
15. Gotowe makaroniki schładzaj w lodówce przez około 24 godziny przed podaniem.
Smacznego!