Przepis na malinową chmurkę kwestia smaku 📖
Malinowa chmurka Kwestia SmakuSkładniki:
- 300g malin
- 150g cukru pudru
- 4 białka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Świeże maliny do dekoracji
Przygotowanie:
1. Maliny dokładnie umyj i osusz.
2. Zmiksuj maliny w blenderze na gładki sok. Możesz przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
3. W małym garnku wymieszaj sok malinowy i cukier puder. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
4. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę za pomocą miksera. Dodaj sok z cytryny i kontynuuj ubijanie, aż masa będzie błyszcząca i sztywna.
5. Stopniowo dodawaj przestudzony sok malinowy do ubitych białek, delikatnie mieszając za pomocą łyżki.
6. Przełóż masę do szklanek lub pucharków. Możesz również użyć foremek do lodów.
7. Włóż przygotowane malinowe chmurki do zamrażarki na co najmniej 4 godziny lub do momentu, aż będą sztywne.
8. Przed podaniem wydłub malinową chmurkę z foremek lub wydłub niewielkie porcje z pucharków. Dekoruj świeżymi malinami.
9. Smacznego!
Niniejszy przepis jest dostępny dzięki uprzejmości Kwestia Smaku.