Przepis na malinowa chmurke z beza 📖
Przepis na malinową chmurkę z bezą:Składniki:
- 3 jajka (białka)
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 250 g malin
- 250 ml śmietanki kremówki (30%)
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 120°C (w przypadku piekarnika elektrycznego) lub 100°C (w przypadku piekarnika z termoobiegiem). Przygotuj dużą blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej, czystej misce i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach, aż będą sztywne. Następnie stopniowo dodawaj cukier, ubijając cały czas, aż masa będzie gładka, lśniąca i trzymająca kształt.
3. Dodaj ocet jabłkowy do masy z białek, a następnie wsyp skrobię kukurydzianą. Delikatnie wymieszaj składniki za pomocą łopatki lub metalowej łyżki, aby nie opuścić piany.
4. Przełóż masę na przygotowaną blaszkę do pieczenia w formie jednej dużej chmurki. Możesz również wykładać mniejsze porcje masy, aby uzyskać indywidualne porcje dla każdego gościa. Ułóż bezę w kształcie okręgu i wyrównaj górną powierzchnię.
5. Piecz bezę w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5-2 godziny. Po tym czasie, wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w środku do całkowitego ostygnięcia. Nie otwieraj piekarnika, aby uniknąć opadnięcia piany.
6. W międzyczasie przygotuj maliny: umyj je dokładnie pod bieżącą wodą i odsącz z nadmiaru wody.
7. Ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
8. Gdy beza jest już całkowicie ostudzona, przekrój ją na pół. Na dolną część ułóż połowę śmietanki, a następnie równomiernie rozłóż maliny. Na wierzch połóż drugą połowę bezy.
9. Chmurkę z malinami i bezą możesz podać od razu. Smacznego!